úterý 20. září 2016

Pravidla pozitivního trollingu #2

Už jsem byla rozhodnutá nechat celou věc plavat, ale obě dámy (nikoli pubertální třeštidla, jak jsem si zpočátku myslela, nýbrž ženy mého věku) ze Světa mezi řádky se opět opřely do své pseudoargumentace. Proto jsem požádala o radu a názor další dvě osoby, a to výše zmíněného známého z online marketingové firmy, Josefa Horkého, a mého bývalého vyučujícího a hlavu Studií nových médií na FF UK, Josefa Šlerku. A zatímco Josef #1 se opřel přímo do dotčené diskuze, Josef #2 šířil slávu pomocí Twitteru.


Josef Šlerka označil soutěž za "epickou loseřinu" a podělil se o můj poznatek se svým známým, Danielem Dočekalem, publicistou a odborníkem na sociální sítě. Toho celá záležitost natolik nadchla, že uveřejnil na svém blogu článek, ve kterém popisuje nejen ono porušení pravidel Facebooku a argumentační faily a fauly, kterých se blogerky dopouští, ale navíc ke zveřejňování e-mailů píše toto:

"To podstatnější a nejhorší je bod "do komentáře pod ní nám zanechte svůj e-mail", Ano, tohle může vymyslet jenom někdo kdo vůbec nemyslí. A ti co se takovéhle soutěže účastní už zjevně nemyslí vůbec. Ideální pro sběr mailů pro spam. Ale hlavně pro sociální inženýrství. A když už na to přijde, tak dost dobře možná také možný podnět pro Úřad pro ochranu osobních údajů. Prostě v Světě mezi řádky jsou poněkud mimoni."

Nevím, jestli dotčené dámy budou mít z ostudy kabát. Nejspíš ne, protože podobných soutěží je opravdu požehnaně a jen málokdo se zabývá správnou aplikací pravidel a jejich dodržováním. Nakladatelství Jota, které poskyto cenu do soutěže, se činností blogerů, se kterými spolupracuje, také příliš nezaobírá. Pokud nic jiného, twitterový svět geeků se pobavil nad větou: "komu kromě vás a vašeho ega tohle brojení za pravdu prospěje".

Žádné komentáře:

Okomentovat