čtvrtek 22. prosince 2016

Příšerné příběhy vánoční

Chris Priestley
Čte: Ladislav Frej
Vydal: Tympanum, 2015. Režie: Dimitrij Dudík. Délka: 2 hodiny, 49 minut.
Příšerné příběhy vánoční se pravděpodobně stanou audioknihou, kterou si budu pouštět v předvánočním období pravidelně. Jedná se o příběhy dětí, které často za záhadných okolností ne úplně sympatickým způsobem umírají nebo upadají do šílenství. Případně se to týká někoho z jejich okolí. Strašidelných povídek je v knize celkem sedm.

Jakožto dospělému posluchači mi příběhy nepřipadají nijak zvlášť strašidelné, ale nelze jim upřít atmosféru kouzel a tajemství vánočního období. Děj je situován do nespecifikovaného období, které připomíná konec 19. století, a minimálně v jednom příběhu je odkaz na Santa Clause, který do domů proniká komínem. Společným jmenovatelem je vedle husí kůže také poučení, že pravidla ani dobré rady není dobré porušovat.
Kdybych knihu pouze četla, na tak vysoké hodnocení by nedosáhla. Její audioknižní podoba však Příšerným příběhům vánočním dodává nový rozměr. Je hrozivě dobrá.
Ladislav Frej je zkušený herec a dabér a jeho projev je příjemný – jako by knížku předčítal dědeček svým vnoučatům. Vypravěči jednotlivých příběhů jsou však děti, v některých případech i méně než desetileté, proto bych si dokázala představit mladší hlas. Ladislav Frej mě však do děje dokázal natolik vtáhnout, že už během druhé povídky, jejíž hlavní "hrdinkou" je dívka, jsem o tomto počátečním nesouladu vůbec neuvažovala.
Audiokniha začíná typickou znělkou vydavatelství Tympanum, která ihned přechází ve vahranní melodii. Atmosféru tajemna tak můžeme vnímat již od prvních vteřin. Nejvýraznější hudební doprovod je však v závěru povídky Byla cesta, která popisuje putování zpívajících koledníků přes bývalý hřbitov, kde by bylo lepší nezpívat. Melodii adventní písně Byla cesta, byla ušlapaná, které se děj týká, už asi nikdy nezaslechnu bez toho, abych si na Chrise Priestleyho nevzpomněla (jakou asi píseň zmiňuje v originále?). Všechny hudební předěly znějí jako opravdové nástroje, což považuji v dnešní době elektrifikovaných koled za značné plus.
Po technické stránce jsem na audioknize neobjevila sebemenší chybičku, proto si ji troufám doporučit i těm, kteří třeba papírovou verzi četli a nebyli z ní tolik nadšení. Všem ostatním, ať už malým či velkým, kteří mají rádi záhady a tajemství, může stejně jako mě navodit hrozivě kouzelnou vánoční atmosféru.

Žádné komentáře:

Okomentovat