úterý 8. listopadu 2016

Podnikatelská desatera Vladimíra Johna

Čtou: Helena Brabcová, Tomáš Borůvka, Marie Tomsová, Alexej Pyško, Pavel Tesař
Vydal: Meriglobe Advisory House
Čtveřici audioknih Desatero dobrého podnikateleDesatero úspěšného podnikateleDeset nejčastějších podnikatelských chyb Marketing menších a středích firem jsem se rozhodla recenzovat zároveň. Jednak pocházejí od stejného autora a ze stejné dílny, jednak jejich poslech zabere méně času dohromady než nejkratší beletristická audiokniha a jednak mají mnoho společného.
Délka jednotlivých příspěvků se pohybuje od 30 do 52 minut a všechny jsou načteny dvěma hlasy – ženským a mužským, při čemž žena jakoby zpovídá muže, jenž zastupuje poradenskou firmu. Jsou tedy vedeny stylem fiktivního, předpřipraveného rozhovoru mezi Helenou Brabcovou a Tomášem Borůvkou či Marií Tomsovou a Alexejem Pyškem, respektive Pavlem Tesařem.
Uvedené osobnosti jsou cvičenými moderátory, jejichž projev je v každém ohledu perfektní. Alexej Pyško však ostatní předčí svou plnou a hřejivou barvou hlasu.

Po poslechu všech čtyř audioknih v těsném závěsu mi vyplývá několik rad, které vypadají jako nejdůležitější pro samostatné podnikání: mějte finanční rezervu, podnikejte sami bez společníků, mějte vše písemně, oddělujte soukromý a firemní majetek, určete si cílovou skupinu a plán, který budete aktualizovat, inovujte s rozmyslem a vůbec používejte selský rozum. Není to však ani zdaleka vyčerepávající výčet.

Spousta rad se jeví jako samozřejmá, což podporují také komentáře a dotazy fiktivní redaktorky. Poradce se nás snaží přesvědčit, že se mnoho z uvedených nešvarů skutečně děje. Také často uvádí případy z praxe, a to jak pozitivní, tak i ty negativní. Dotyčná redaktorka však bohužel čas od času působí jako naivní nána a celý koncept tak může působit jako stereotypní jev: úspěšný muž poučuje nezkušenou ženu.

Pokud si však odmyslíte tuto stránku věci a třeba se zasníte v sametovém hlase Alexeje Pyška, můžete si odnést několik zajímavých tipů do podnikání, případně přijít na to, že vlastně vůbec podnikat nechcete. Já sama jsem se pokusila několik rad zmíněných v knize Marketing menších a středních firem uplatnit při letním nakopnutí tohoto blogu, ale zároveň mi opětovný poslech připomněl pár věcí, na které jsem od té doby zapomněla.

Pokud se chystáte podnikat nebo přijít na to, proč se vám nedaří, zkuste dát některé z těchto knih šanci. Během pár minut můžete snadno získat základní informace, které byste v knihách hledali dlouhé hodiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat