středa 16. listopadu 2016

Knižní akce uplynulých týdnů

Blíží se Vánoce, a tak se nakladatelé předhánějí ve vydávání novinek a pořádání akcí, na kterých by své knihy prodali. V uplynulých týdnech proběhlo několik zajímavých akcí na podporu čtení nebo poslechu knih. Pro mě je však událostí měsíce zjevení Winter, tedy závěrečného dílu Měsíčních kronik, na které netrpělivě čekám od doby, kdy jsem dočetla předchozí knihu, Cress.

Listopad s autory české fantastiky


Nakladatelství Fantastická Epocha vyhlásilo listopad měsícem, ve kterém je doporučeno číst české autory, zejména takové, kteří se pohybují na poli fantastiky (tedy nejen čistokrevné fantasy). Já jsem trochu mimo pořadí sáhla po novele Vilmy Kadlečkové, autorky skvělého Mycelia. Tato knížka nese název O snovačce a přemyslovi a žádné houby ani mimozemšťany tam rozhodně nenajdete. Zato se jedná o příběh Krokových dcer odehrávající se v (alternativní) současnosti. Kniha je dočtena, proto již brzy můžete očekávat recenzi.

Šumava litera



Nejčerstvějším úlovkem mezi mými literárními akcemi, je krátká návštěva města Vimperka, kde se minulou sobotu uskutečnilo setkání autorů píšících o Šumavě – Šumava litera. Jednalo se zejména o sérii přednášek a možnost zakoupit knihy pojednávající o této části naší republiky, ať už v beletrii či naučné literatuře, případně také setkání s některými z autorů. Akce jsem se účastnila spíše jako doprovod, proto nový přírůstek v knihovně nemám já, nýbrž má drahá polovička. Zhlédli jsme ale film natočený podle Váchalovy knihy Krvavý román. Ať už je váš vztah k tomuto autorovi jakýkoliv, film rozhodně doporučuji.

Velké čtvrtky


Velké knižní čtvrtky proběhly hned dva: knižní (13. 10.) a audioknižní (3. 11.). Obě akce měly několik spolčných prvků: organizovány firmou Kosmas, velké akce spojené se křty v Ústřední knihovně MKP, čtvrtky, spousta hostů. Bohužel se však lišily počtem účastníků. Tištěné knihy stále táhnou podstatně více lidí než audioknihy.

A tak, zatímco se na Velkém knižním čtvrtku, kterého se účastnili autoři jako Zbigniew Czendlik, Jiří Padevět, Petr Stančík nebo Evžen Boček, tísnili lidé i v uličce a za regály, na Velkém audioknižním čtvrtku zbývalo stále několik volných míst k sezení. Přitom se rozhovorů účastnila autorka a vypravěčka v jedné osobě, Marie Doležalová.

Koupila jsem si její CD, Kafe a cigárko, avšak vytížená herečka ihned po rozhovoru spěchala do divadla, takže podpis nemám. Mým druhým úlovkem je CD s knihou Bena AaronovitcheŘeky Londýna. Knihu jsem sice četla, ale její třetí díl, Šepot podzemí, vyšel nedávno, proto audioknihu beru jako možnost připomenout si osudy Petera Granta, než se pustím do čtení.



Žádné komentáře:

Okomentovat