úterý 19. března 2019

Review: Entomologův odkaz

Entomologův odkaz Entomologův odkaz by Peter May
My rating: 4 of 5 stars

3,5* a do značné míry knihu vylepšuje audio.

Enzo tentokrát řeší záhadu, která sahá až do doby druhé světové války. Autorův styl však není detektivní, na začátku nám prozradí, co se stalo. Enzo potom už jen sbírá střípky, ale zase nám neřekne, co našel, takže se to má celé složit v závěrečné scéně. Čtenář nebo posluchač ale nemůže vyšetřovat spolu s ním, nabízejí se jen dvě řešení, takže je to 50:50, jestli si tipnete pachatele. Nic moc, ale pobaví, když u toho nechcete příliš přemýšlet.

Naprosto příšerně je tentokrát zpracovaná Enzova milostná linka - víme, že je proutník, tušíme, že si svou “Bond girl” najde i v tomto případě, jakým způsobem však autor zakomponoval jeho minulou dámu, je však napřesdržku.

Charlotte mu něco nechce říct, ale vlastně chce, takže první myšlenka: je těhotná. A taky že jo. Navíc už ve třech měsících ví, že čeká chlapce (jako fakt?), ale přesto stále přemýšlí o potratu. WTF? Jaké má Francie potratové zákony? To, co provádí potom, spíš svědčí o choré mysli než o sebevědomé ženě s vysokoškolským vzděláním v oboru psychologie.

Sorry za spoiler, ale tohle trauma prostě muselo ven.

Audiokniha je standardní. Bretaňské melodie se občas opakují, stylově se ale hodí. Výkon vypravěče je také spíše standardní, nenadchne, neurazí. Chyby tam vyloženě nejsou, ale May používá (nebo možná překladatel) dost dlouhé věty, které se ne vždy podaří přečíst na jeden zátah, oblouk, celek - říkejte tomu, jak chcete, každopádně ty dlouhé sekvence mohly být plynulejší. Ne tak hnidopišské ucho to bolet nebude.

Další May? Tvl jasně! Ale jestli bude mít klesající tendenci, bude už vážně poslední.

View all my reviews

Žádné komentáře:

Okomentovat