pátek 20. ledna 2017

Cress – Mesíční kroniky #3

Vydal: Egmont, 2014. ISBN: 978-80-252-2952-1.

Cress (celým jménem Crescent, půlměsíc) je příběh Rapunzel/Lociky dotažený ad absurdum. Děvče sedí zavřené v satelitu kroužícím někde vysoko nad Zemí, sleduje, co se děje, a plní příkazy zlé královny. Zejména co se hackování týče (taková ta věc s počítačem, nikoli s háčkem a přízí). Cress se narodila bez kouzelných schopností, jak se na Měsíčňany patří, takže měla zemřít. Kdosi však pro ni vymyslel jiný osud.
Cress je ve svých 16 letech úžasně naivní děvčátko, přitom však neuvěřitelně zkušené, co se počítačů týče. V knize však není příliš zdůrazněno, kdo ji tomuto řemeslu naučil a že by k němu přišla sama jen z jedné přenosné obrazovky se mi příliš nezdá. Snad kniha Hvězdy nad hlavou přinese o jejím dětství více informací.
Komickým prvkem knihy je opět Carswell Thorne. Pardon, kapitán Carswell Thorne. Jeho smůla je v tomto díle hned trojí: Cress ho má prolustrovaného, má jistou nehodu se satelitem a musí se plahočit skrz Saharu slepý.  Všechno však zvládá s nadhledem sobě vlastním.
Druhý komický prvek zajišťuje Iko, toho času osobnostní čip umístěný ve vesmírné lodi. Androidí tělo, které jí kapitán sežene, však zaručuje notnou dávku zábavy. Dají se v něm totiž měnit barvy duhovky.
Pouštní pasáž je trochu pomalejší, ale tuším, že jejím záměrem bylo vyvolat pocit marnosti u Cindeřiny skupiny a zdlouhavost pohybu mezi písečnými dunami v případě slepého Carswella a jeho doprovodu.
V tomto díle je též představena hlavní představitelka knihy, která sérii uzavírá – Winter. Cress jsem jednak četla podruhé a jednak se znalostí novely Nejkrásnější, mnoho věcí odehrávajících se na Měsíci mi tedy dávalo smysl. Pamatuju si ale pocit rozčarování z toho, jak málo toho o Winter autorka sděluje, který jsem zažívala při první četbě.
Závěr knihy je ve znamení únosu, který je sice dramatický, ale rozloučení s Cinder a její posádkou děj opět mírně zpomaluje. Tuším však, že jde o výdech před velkou akcí, která bude následovat.
Opět uděluji plné hodnocení  (v procentech by to bylo 95) a rovnou se pouštím do čtvrtého dílu.

Žádné komentáře:

Okomentovat