neděle 29. září 2019

Review: Poslední navěky

Poslední navěky Poslední navěky by Soman Chainani
My rating: 2 of 5 stars

Existuje právě jedna kniha, která je horší než tato (mezi knihami, které jsem přečetla v tomto životě), a tou je Poutníkova cesta a génius loci, jež dostala 2*, a tak ani třetí díl Školy dobra a zla nemůže dostat méně.

Číst tuhle knihu pro mě bylo čirým utrpením, ale s odhodláním dokončit trilogii, která tak slibně začala, jsem ji na sílu a rychločtením dotáhla.

Autor používá známé pohádkové postavy a s odstupem mnoha let je staví do nových rolí. Řekneme si to ale na rovinu, Chris Colfer to ve své Zemi příběhů dělá o poznání chytřeji. Nové pojetí Jeníčka, Mařenka, Popelky a dalších bylo vyloženě trapné a veškeré pokusy o vtip končily v nánosu prdících a geriatrických vtipů.

Nesnáším veškeré hlavní postavy. Všechny se chovají hloupě. Možná za to může jejich nezkušenost (vzhledem k věku), možná pocit autora, že je někam potřebuje dovést, ale ony se mu vzpouzejí, protože to chtějí jinak, ale je potřeba je ohnout silou. A takhle do dopadá.

Škola dobra a zla je totálně ztreštěný příběh o síle lásky a přátelství a o tom, co se může stát, když půjdete za láskou za každou cenu - i za cenu ztráty přátelství. Pro mládež v tom možná bude poučení, pro starší a sarkastičtější je to jen slepenec všeho, co zrovna letlo kolem, který příliš nefunguje. Trochu to vylepšuje závěr. Popis toho, co se dělo v mládí s matkami Sofie a Agáty, byl asi nejpoutavější částí knihy.

View all my reviews

Žádné komentáře:

Okomentovat