úterý 1. května 2018

Review: Kruh

Kruh Kruh by Dave Eggers
My rating: 4 of 5 stars

Nemůžu se rozhodnout, jestli chci Kruhu udělit 3 nebo 4 hvězdy (kdyby to bylo 3,5, zaokrouhluju na 4, takže asi tak :-)
Je to kniha, která zpracovává strašně důležité téma pro současného, zejména mladého člověka. Bohužel však způsobem, který má pramalou šanci tohoto mladého člověka zaujmout. Z Kruhu mohla být taková 1984 pro novou generaci, ale obávám se, že nebude.
May Hollandová nastupuje do firmy, která je spojením Googlu, Facebooku a Applu – do Circle. Zde zažívá rozličná dobrodružství spíše drobného charakteru, daleko důležitější jsou však její pozorování a mezilidské vztahy. Tolik k ději, žádný akčňák nečekejte. Důležité však je, co s ní Kruh dělá a jak se z naivní, leč moderní dívky stává... inu, to si třeba přečtěte. Nebo poslechněte.
Audiokniha má přes 15 hodin, ale dá se stihnout o čtvrtinu rychleji, jelikož přednes interpreta je místy natolik rozvážný, že ani zrychlení na 125 % se výrazněji nepodepíše na kvalitě – a na srozumitelnosti už vůbec. Nevýhodou jsou pak jen velmi krátké odmlky mezi obrazy, znělka tu rozhodně není nadužívaným artiklem.
Film jsem neviděla, ale chystám se. Časem. Problém ale je, že jsem stále viděla obraz Emmy Watson, ačkoli May o sobě tvrdí, že je černovlasá. Na druhou stranu si nejsem úplně jistá, koho ve filmu ztvárňuje Tom Hanks, takže v tomto ohledu k ovlinění nedošlo.
Co také úplně nevyšlo, je skrývání tajemného cizince. Přiznám se, že mě jeho role napadla hned při prvním výskytu, a i když jsem váhala po té, co May a její kamarádka začaly spřádat konspirační teorie o jeho původu, má první doměnka se potvrdila.
Vzato kolem a kolem: tohle je kniha, kterou byste si měli přečíst pro její poselství, zároveň ale hrozí poměrně vysoká šance, že vás bude nudit. Audiokniha není vůbec špatným řešením, protože si ji můžete pustit k jiné práci a prostě se nechat unášet příběhem jedné dívky, která tak trochu zfanatizovala (a náboženství to není). Jsou tam místa, která jsou dost creepy. Tohle slovo mě při poslechu napadalo docela často. Z námětu se ale dalo vymáčknout víc.

View all my reviews

Žádné komentáře:

Okomentovat