pondělí 12. června 2017

Půlměsíční trůn

Půlměsíční trůn Půlměsíční trůn by Saladin Ahmed
My rating: 3 of 5 stars

Půlměsíční trůn získal nominaci na Huga i Nebulu. Právě kvůli tomu jsem čekala dechberoucí dobrodružství jako vystřižené z pohádky Tisíce a jedné noci.

Mé očekávání však nenaplnil.

Po solidním a zajímavém úvodu jsem dostala rozvleklou, ukecanou a předvídatelnou střední část, kterou ani skvělých posledních 50 stran knihy nezachránilo. Ano, závěr je opravdu velkolepý a málem i slza ukápla! Happy end v pravém slova smyslu se nekoná, přesto se díky němu kniha zachránila ze škatulky "zklamání roku".

Saladin Ahmed zasadil příběh do prostředí světa, který nápadně připomíná pohádku Tisíce a jedné noci. Nutno podotknout, že byl nejspíš jedním z prvních v soudobé éře. Další příběhy jiných autorů z podobných světů jsou možná zajímavé a originální dějem, avšak svět, ve kterém hrají prim džinové, ghúlové, kalifové a zahnuté šavle bude mít vždy jen jeden základ. Namátkou připomeňme Jiskru v popelu, Zakázané přání, Pomstu a rozbřesk, Magic Banquet nebo novinku Poušť v plamenech.

Na Půlměsíčním trůnu oceňuji propracované prostředí s vlastní mytologií, zbožné postavy citující pasáže z nových svatých textů, hrdiny, kteří kolísají mezi zachránci světa a padouchy.

V lecčem mi kniha připomínala Bartolův Alamut – knihu o náboženském fanatizmu. Ten se vykytuje i zde, i když ne v tak silné podobě. Časté jsou však citace smyšlených svatých textů, formulky, které zahánějí zlé duchy, modlitby k božstvům tohoto literárního světa. Saladin Ahmed nejspíš vytvořil úplně nové náboženství.

Postavy tak nejsou černobílé. Obávaný velitel odboje, Sokolí princ, je pro prostý lid hrdinou, avšak záhy se projeví jako dokonalý padouch. V závěru knihy však veškerá morálka ustupuje prostému utilitarismu, a to i přes to, že se ještě krátce před ním rýsoval téměř dokonalý happy end.

Nesnáším však způsob, kterým jsou psané přímé řeči, ani dlouhé popisné pasáže, kvůli kterým cesta z obchodu domů zabere jedné postavě čtyři strany. V polovině knihy jsem zvažovala její odložení, přesto jsem se rozhodla ji silou dotlačit do konce. Ten naštěstí stál za tu námahu.


Celá recenze: https://www.kniznibanket.com/pulmesic...

View all my reviews

Žádné komentáře:

Okomentovat