sobota 10. listopadu 2018

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka

Letošní podzimní Velký knižní čtvrtek mě mile překvapil nečekaným pokračováním příběhů Marie Kostkové z Kostky, které jsem si oblíbila především díky Veronice Khek Kubařové a jejímu audioknižnímu podání, se kterým jsem trávila minulé léto. O vydání čtvrtého dílu jsem neměla ani tušení, a tak tato poměrně útlá knížka Evžena Bočka byla jedním z mých dvou favoritů tohoto knižního svátku (recenzi druhé knihy plánuji v dohledné době).
Příběh začíná přesně tam, kde předchozí kniha končí. Nacházíme se tedy v roce 1997 na konci srpna, v den, kdy zemřela princezna Diana. Znovu si přečíst celou trilogii se tak přímo nabízí, nicméně pokud si detaily z konce Aristokratky na koni nevybavujete naprosto přesně, ani tak nebudete o zážitek ochuzeni.
Druhému a třetímu dílu bývá pochopitelně vytýkána jistá repetitivnost či vykrádání sebe sama. Tomu se chtěl autor zřejmě vyvarovat, a tak využil jinou vyprávěcí techniku. Nečteme tedy soukromou korespondenci a deník Marie Kostkové, nýbrž rekonstrukci událostí, které vedly k vyvrcholení, jímž kniha překvapivě začíná.

Žádné komentáře:

Okomentovat