neděle 15. dubna 2018

Review: Hvězdy nad hlavou

Hvězdy nad hlavou Hvězdy nad hlavou by Marissa Meyer
My rating: 4 of 5 stars

Nutnost pro fanoušky série.

Z 9 povídek jsou 4 opravdu dobré. Ostatní bohužel nejsou moc povídky – jenom takové epizodky ze životů hlavních postav Měsíčních kronik, které prostě nemají samostatnou zápletku (příklad: Jak se Cress dostala na orbitální stanici? Sybil Mira ji odvedla, odvezla, opustila, zanechala. Nic víc.)

Kniha má také trochu potíže jazykového charakteru. U asijských jmen mírně hapruje transkripce (česká se míchá s anglickou) a Cinder asi neležela v komatóze.

Jinak se ale jedná o vcelku vydařené dílko, které rozvíjí události nakousnuté v knihách. Tyto kapitoly mohly prodlužovat hlavní děj a tím ho zpomalit, což se nestalo, a tak si je můžeme dočíst později. Mimo sérii. Nebo jakkoli jinak, dle libosti. Možná by bylo fajn doplnit je o informaci, kde by bylo vhodné si je přečíst, respektive kde raději ne, aby si čtenář něco omylem nevyzradil (to byl také hlavní důvod, proč jsem knihu v momentálně rozečtených měla tak dlouho já).

Jediná povídka Malá androidka na hlavní sérii přímo nenavazuje, a závěrečnou kapitolu lze opravdu číst až po uzavření celé série. Ostatními lze přiměřeně četbu Měsíčních kronik prokládat.
Samostatně nemají smysl.

View all my reviews

Žádné komentáře:

Okomentovat