sobota 31. března 2018

Review: Opuštěná společnost. Česká cesta od Masaryka po Babiše

Opuštěná společnost. Česká cesta od Masaryka po Babiše Opuštěná společnost. Česká cesta od Masaryka po Babiše by Erik Tabery
My rating: 4 of 5 stars

Jak podnázev díla napovídá, Tabery se rozhodl své čtenáře/posluchače seznámit s vlivem politiky a politiků na naši společnost, a to od Masaryka po Babiše. Stejně často však zaznívají i jména jako Beneš, Peroutka, Čapek, Dubček, Havel, Klaus či Zeman.
Po stránce sesbíraných informací se jedná o knihu vysoce hodnotnou (což zřejmě ocenila i porota Magnesie Litery) a rozhodně by alespoň některé její pasáže měly patřit k „must-read“ současného občana, zejména studentů, kteří mají pochybnosti o dostatečnosti školní výuky z hlediska moderních dějin (sám autor na tuto skutečnost upozorňuje). Jako velmi přínosnou v tomto ohledu hodnotím zejména první polovinu knihy. Poté postupně z jednotlivých kapitol začíná vyvstávat neoddiskutovatelný fakt: autor není nestranným pozorovatelem.
Poslouchat tuto knihu v audiopodobě je zážitkem samo o sobě. Střídání hlasů dvou herců pomáhá udržovat pozornost v již tak náročném poslechu. Tempo, které nasadil Jiří Dvořák, je zběsilé, ale příjemné. Pasáže Trojanovy jsou potom často jakýmsi zklidněním v rozbouřeném moři autorových myšlenek.

http://kniznibanket.cz/opustena-spole...

View all my reviews

Žádné komentáře:

Okomentovat