čtvrtek 18. května 2017

Tanečník (Lincoln Rhyme #2)

Tanečník Tanečník by Jeffery Deaver
My rating: 5 of 5 stars

Už chápu, proč jsem Deaverovky před nějakými 15 lety tolik milovala. Dnes už sice nepůsobí tak silně, navíc místy trochu jako retro (telefon s anténkou, zlaté stránky, hlasové ovládání jako výkvět technologie), ale hlas Jana Vondráčka dává Lincolnu Rhymovi úplně nový rozměr.

Tanečník. Nájemný vrah, který straší Lincolna Rhyma už pěkně dlouhou dobu. Kniha, která se českým čtenářům představila před osmnácti lety. Nyní se jim dostává i do uší díky hlasu Jana Vondráčka.

Druhý případ, ve kterém spojí své síly tělesně postižený detektiv a krásná policistka s německými kořeny, má v sobě mnoho prvků, jež by se daly označit za typické pro Jefferyho Deavera. Díváme se tak do hlavy nejen Lincolnu Rhymovi a Amélii Sachsové, ale i pachateli a jeho obětem. Vyšetřování několikrát změní směr, je plné přetvářky a skrývání, každou chvíli je na koni někdo jiný, aby se opět, podobně jako u předchozího Sběratele kostí, ukázal být hlavním záporákem úplně někdo jiný.
S Tanečníkem měl Lincoln Rhyme dostaveníčko již v minulosti, tenkrát mu ale utekl. Nyní ho Lincoln upoutaný na invalidní vozík nehodlá nechat proklouznout. Obětí jsou tentokrát představitelé letecké společnosti, které hrozí krach. Proč si ale někdo objednal jejich vraždu?

Nájemný zabiják má také své problémy. Zatímco detektivové jej nazývají Tanečníkem, protože jeho pravá totožnost je neznámá, on se potýká se svými fóbiemi a Lincolnem Červem. A jeho poslední oběť mu kvůli němu stále uniká.

Nemilosrdný souboj dvou brilantních mozků by snad nemohl zaznít jiným hlasem, než Jana Vondráčka. Ten již našel tón pro všechny hlavní postavy, zejména Lincolna, ale i Amélii a další. Novým a zcela odlišným projevem vybavil i samotného Tanečníka, který sice zní trochu jinak v přestrojení a po odhalení, ale i tak je stále možné ho jednoznačně odlišit od ostatních postav.

Chcete vědět více? Čtěte zde: https://www.kniznibanket.com/sberatel...

View all my reviews

Žádné komentáře:

Okomentovat